top of page

Yatırım Teşvik Sistemi

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi

Teknoloji Hamlesi Programı, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ve Stratejik Hamle Programı olmak üzere üç programdan oluşur

 Sektörel Teşvik Sistemi

Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi ve Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi olmak üzere iki teşvik sisteminden oluşur

Bölgesel Teşvikler

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ve Sektörel Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen yatırımlara sağlanan ek bir teşvik sistemidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir ?

Kalkınma planlarında öngörülen hedefler doğrultusunda, üretim ve istihdamın artırılmasına, ülkemizin kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak ve uluslararası rekabet gücünü artıracak katma değeri yüksek yatırımların özendirilmesine, işletmelerin yeşil ve dijital dönüşümlerinin hızlandırılmasına, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına yönelik yatırımların desteklenmesidir.

lore danismanlik_edited.png
pirsan.png
yatırım teşvik.png

 Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

turkiye_yuzyili_yatirim_hamlesi.png
  1. Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında öncelikli ürün listesindeki ürünlere ya da teknolojilere yönelik yatırımlar desteklenebilir.

  2. Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında desteklenecek yatırımlar Teknoloji Hamlesi Programı Değerlendirme Komitesi tarafından proje bazında değerlendirilir ve uygun görülen projeler için teşvik belgesi düzenlenir.

  3. Bu program, Bakanlık tarafından belirlenecek uygulama usul ve esasları kapsamında Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğünce yürütülür.

  4. Öncelikli ürün listesi Bakanlık tarafından her yıl ocak ayı içerisinde güncellenebilir.

Sektörel Yatırım Teşvik Belgesi Sistemi

Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi ve Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi olmak üzere iki teşvik sisteminden oluşur ve bu uygulamalar kapsamında desteklenen yatırımlar bölgesel teşvikler ile aşağıdaki destek unsurlarından yararlandırılabilir.

Sabit Yatırım Tutarı

Asgari sabit yatırım tutarının ayrıca belirtilmemiş olduğu hallerde yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1 inci ve 2 nci bölgelerde 12 milyon TL, diğer bölgelerde ise 6 milyon TL olması gerekir.

Finansal Kiralama

Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın her bir finansal kiralama şirketi için asgari 3 milyon TL olması gerekir.

Ek-3

Desteklerden yararlanacak yatırımların ek-3’te belirtilen yatırım konularına yönelik olması ve bu konular için belirtilen şartları sağlaması gerekir. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi, Dijital Dönüşüm Programı, Yeşil Dönüşüm Programı ve Sanayi sicil belgesine sahip mevcut tesislerde yapılacak deprem veya yangın riskine karşı yapılan yatırımlar. desteklenen yatırımlar için sektör şartı aranmaz.

Yatırım Teşvik Bölgeleri ve İlleri

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında illerimizin hangi bölgelerde yer aldığını öğrenmek için tabloya göz atabilirsiniz! Haydi, fırsatları keşfetmek için hemen inceleyin!

Ancak bu bilgi yeterli değil dahası var...

06_Ankara.png
09_Aydın.png
42_Konya.png
77_Yalova.png
27_Gaziantep.png

Yatırım Teşvik İllerinin Alt Bölge İlçeleri

Yatırım Yapmak İstediğiniz İlçenin Adını Tabloda Arayın...

Ek-3 Sektörel Desteklerden Faydalanacak Yatırım Teşvik Belgesi Konuları

Aşağıdaki Tabloda "Sektör Ara" kısmını kullanabilirsiniz.

Kod Kısmı : NACE_REV.2.1-ALTILI_(V3.0) Eurostat

Nace Rev 2.1

NACE_poster.png

Yatırım Teşvik Belgesinde Nace v2.1 kodları ile sektör tanımlanır

🔍 Yatırım Teşvik Sistemi Kapsamındaki Uygulamalar

Teşvik sistemi iki ana başlıkta yapılandırılmıştır:

📌 1. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi

  • Teknoloji Hamlesi Programı

  • Yerel Kalkınma Hamlesi Programı

  • Stratejik Hamle Programı

📌 2. Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sistemi

  • Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi

  • Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi

Teşvik Unsurlarının Açıklamaları

Yatırım Teşvik Belgesi, Türkiye’de yatırımları artırmak, üretimi desteklemek ve istihdamı teşvik etmek amacıyla verilen resmi bir belgedir. Bu belge kapsamında vergi indirimi, sigorta primi desteği, gümrük vergisi muafiyeti gibi çeşitli teşvik unsurları sunulur. Uygulamalar, yatırımın büyüklüğü, bölgesi ve sektörel özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

Dolar Bono

Katma Değer Vergisi İstisnası

Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Resimli Profesyonel Figür

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 6 ncı bölgede gerçekleştirilen yatırımlar için tamamı, diğer bölgelerde gerçekleştirilen yatırımlar için %50’sinin Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Ahşap Fıçılardaki Hazineler

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için Yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince uygulanması gereken gümrük vergisi oranının %0 olarak uygulanmasıdır.

Kalem

Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği

Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

Harita

Yatırım Yeri Tahsisi

Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında teşvik belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünce belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsisi sağlanabilmektedir.

bina

Vergi İndirimi

Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, % 60 indirimli olarak uygulanmasıdır.

İsrail Para Birimi

Faiz veya Kâr Payı Desteği:

Faiz veya Kar Payı Desteği, teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Robot oyuncak ile oynarken

Makine Desteği

Talep edilmesi halinde, Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında desteklenen yatırımlar için düzenlenen teşvik belgesinin yatırım süresi içinde temin edilen ve diğer masraflar hariç sadece makine ve teçhizatın birim fiyatı 2 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan makine ve teçhizat bedelinin %25’inin yatırımcıya bütçe kaynaklarından ödenmesidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Yüksek Teknolojili Ürün

  • Stratejik Hamle Programı kapsamında desteklenecek yatırımlarda aranacak asgari sabit yatırım tutarı yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar için 100 milyon TL, diğer yatırımlar için ise 200 milyon TL’dir.

  • Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında yayımlanan öncelikli ürün listesinde belirtilen yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar öncelikli destekler kapsamındadır.

  •  Orta-yüksek ve yüksek teknolojili yatırım konuları için düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış ithal makine ve teçhizat temin edilebilir

Orta - Yüksek Teknolojili Ürünler

  • Orta-yüksek teknolojili ürün: Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) imalat sektörünün teknoloji yoğunluk sınıflandırmasına göre “orta yüksek teknoloji” sınıfında yer alan  ürünleri (NACE Rev.2.1 kodları: 20,25.3,27,28,29, 30 (30.1 ve 30.3 hariç), 32.5) ifade eder.

  • İstanbul ilinde gerçekleştirilecek olan yatırımlar hariç olmak üzere; Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında yayımlanan öncelikli ürün listesinde belirtilen orta yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar öncelikli yatırım teşvik belgesi konuları arasında yer alır.

  • Orta-yüksek ve yüksek teknolojili yatırım konuları için düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış ithal makine ve teçhizat temin edilebilir

Blog Yazıları

Yatırım Teşvik Belgesi Hizmetlerimiz

Yatırım Teşvik Belgesi başvuru sürecinde profesyonel destek mi arıyorsunuz?
  • Yeni belge alımı

  • Revize başvurularının takibi

  • Tamamlama vizesi (belge kapatma) işlemleri

hepsi bizimle güvenle, eksiksiz ve hızlı şekilde yürütülüyor.

Yatırımınızın devlet desteklerinden maksimum düzeyde faydalanması için, başvuru öncesinden kapanış aşamasına kadar tüm süreçleri sizin adınıza takip ediyoruz.

“Yatırım teşvik belgesi nasıl alınır?”, “revize işlemi nasıl yapılır?”, “tamamlama vizesi nedir?” gibi tüm sorularınız için buradayız!

Topluluk Sizinle Büyüyor !

Yatırım Teşvik Belgesi Topluluğu bir haber alma platformudur. Gruplarda yatırım teşvik belgesi mevzuatı, belge duyuruları, haberler vb. paylaşımlar yapılır.

Gruplara Kayıt Olun !

Yatırım Teşvik Belgesi Gruplarımıza E-Mail adresiniz ile kayıt olursanız tüm mevzuat değişiklikleri, haberler, mail adresinize gelecektir.

Haber Gruplarına Kayıt Oldunuz...

bottom of page